Vuosikymmenen pohdinta

Nykyistä vuotta ja vuosikymmentä on jäljellä enää muutama päivä. Vaikka aurinko nouseekin samalla tavalla myös keskiviikkona 1.1.2020, on vuoden loppumisella ja varsinkin koko kymmenluvun vaihtumisella monelle iso symbolinen merkitys. Nämä on aina niitä hyviä hetkiä pysähtyä tarkastelemaan omaa elämää, oppia menneisyydeltä sekä tulla kenties tietoisemmaksi tulevaisuuden visiostaan.

Halusin itse miettiä kulunutta vuotta sekä viimeistä kymmentä vuotta ja syntyi seuraavat kysymykset. Ota halutessasi hetki aikaa ja kirjoita tai käy itsekin mielessäsi vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Missä elämäntilanteessa olin vuonna 2010 ja millä kaikilla tavoilla tilanne on muuttunut nyt, vuoden 2019 lähestyessä loppuaan?
  • Mitkä asiat ovat paremmin nyt kuin 2010-luvun alussa? Onko puolestaan jotain, mitä kaipaan tuolta ajalta?
  • Mikä on mielestäni tärkein opetus viimeiseltä kymmeneltä vuodelta? Jos voisin, niin mitä sanoisin kymmenen vuotta nuoremmalle itselleni?
  • Mitä puolestaan vuosi 2019 on opettanut minulle?
  • Millä tavoin haluan seuraavasta vuodesta samankaltaisen kuin tästä, ja millä tavalla puolestaan erilaisen?

Jokaisen elämässä on varmasti tapahtunut monenlaista, myös kipeitä ja vaikeita asioita, varsinkin jos otetaan aikaskaalaksi edelliset kymmenen vuotta. Nekin ovat tärkeä osa omaa elämänhistoriaa, mutta niiden ei tarvitse määrittää kokonaiskuvaa kaikesta tapahtuneesta. Tärkeintä on, että niistäkin on selvitty, tultu eteenpäin ja kenties kasvettu jollain tapaa. Kaikki meidän aiemmat kokemukset ovat muokanneet meistä juuri sen ihmisen, joka olemme nyt. On asioita, joista voimme olla itsellemme kiitollisia ja puolestaan sellaisia asioita, joihin emme välttämättä ole itsessämme niin tyytyväisiä. Luonnollinen jatkumo tälle pohdinnalle onkin: minkälaisia muutoksia voin tehdä ajattelussani ja toiminnassani, jotta voisin olla tyytyväisempi elämääni ja itseeni tulevaisuudessa?

Mieti itsesi vuoden 2020 loppuun, katsomaan vuotta taaksepäin. Mitä haluat silloin nähdä?
Haaveile, suunnittele ja toteuta.